L’ansietat, una de les problemàtiques més freqüents en la societat actual, es manifesta a través d’una àmplia gamma de símptomes que poden impactar profundament en la vida diària de qui en pateix. A l’Institut de Psicologia i Logopèdia de Badalona, no només reconeixem la complexitat de la simptomatologia de l’ansietat, sinó que també la tractem amb una perspectiva integral, abordant els diversos aspectes cognitius, emocionals, socials i físics que en són part.

Com es sent una persona que pateix ansietat?

Aquelles persones que pateixen ansietat sovint descriuen una sensació constant d’aprehensió, nerviosisme i preocupació. Els pensaments negatius i la por al futur poden envair la seva ment, generant un estat de malestar persistent. A més, els símptomes físics com palpitacions, sudoració i problemes gastrointestinals poden accentuar encara més la seva angoixa.

psicologa badalona

LETICIA BARDINET

Psicòloga de IPL Badalona

ELS SIMPTOMES DE L’ANSIETAT

Símptomes cognitius de l'ansietat

 1. Preocupacions Excessives: Les persones amb ansietat sovint experimenten un flux constant de pensaments preocupants sobre el futur, fins i tot quan no hi ha una raó concreta per a l’angoixa. Aquests pensaments poden ser intrusius i difícils de controlar.
 2. Rumiació Mental: Els individus amb ansietat poden ser propensos a la rumiació, repetint una i altra vegada els mateixos pensaments negatius sense poder trobar una solució clara.
 3. Anticipació Negativa: Una tendència a anticipar resultats negatius en situacions futures, fins i tot quan les probabilitats d’aquests resultats són baixes.

Símptomes emocionals

 1. Angoixa Generalitzada: Una sensació persistent d’angoixa i nerviosisme que no està vinculada a una situació o esdeveniment específic.
 2. Irritabilitat: La irritabilitat és comuna en aquells que pateixen ansietat, ja que la tensió emocional pot fer que sigui més difícil gestionar les frustracions quotidianes.
 3. Inquietud i Nerviosisme: Sensació constant de nerviosisme i inquietud, fins i tot sense un motiu aparent.

Símptomes fisics

 1. Tensió Muscular: L’ansietat pot manifestar-se a través de la tensió muscular generalitzada, provocant dolors i molèsties físiques.
 2. Problemes Gastrointestinals: Nàusees, malestar estomacal i altres problemes gastrointestinals són comuns en persones amb ansietat.
 3. Problemes de Son: Dificultats per conciliar el son, mantenir-se adormit o experimentar un son inquiet i superficial.

Símptomes socials

 1. Aïllament Social: La tendència a evitar situacions socials per por al judici o al rebuig pot conduir a un aïllament social que agreuja els símptomes d’ansietat.
 2. Dificultats de Comunicació: La falta de confiança pot afectar la comunicació interpersonal, generant malentesos i augmentant la sensació d’ansietat.

Tractament Cognitivo-Conductual Integrador de l’ansietat

Enfrontar l’ansietat des de la teràpia cognitivo-conductual implica diversos passos integrats que aborden les dimensions cognitives, emocionals, socials i físiques de la condició.

En primer lloc, realitzem una avaluació integral per comprendre la naturalesa específica de l’ansietat de cada individu. A partir d’aquí, es duu a terme una reestructuració cognitiva, identificant i modificant els patrons de pensament negatiu que contribueixen a l’ansietat. A més, es fomenta l’ús de tècniques de relaxació i mindfulness per reduir l’activació ansiosa i connectar amb el moment present.

L’exposició gradual és una part fonamental del tractament, ajudant els pacients a enfrontar progressivament les situacions que generen ansietat. Això es fa de manera controlada i adaptada a les necessitats individuals. A més, es treballa en el desenvolupament de habilitats socials per millorar les relacions i reduir l’aïllament social que pot exacerbant els símptomes d’ansietat.

En conjunt, a l’Institut de Psicologia i Logopèdia de Badalona, abordem cada un d’aquests símptomes amb un enfocament integrador que busca entendre les causes subjacents i adaptar el tractament a les necessitats específiques de cada individu. Mitjançant la teràpia cognitivo-conductual, ajudem els pacients a identificar i gestionar aquesta complexa simptomatologia, treballant cap a una millora sostenible de la seva qualitat de vida.

Si necessites més informació sobre el tractament de l'ansietat, contacta amb nosaltres

Ens posarem en contacte amb vosaltres el més aviat possible.